Magyar film Oscar-jelölése
Szerző: Admin
Magyar film Oscar-jelölése
Az amerikai filmakadémia kedden hozta nyilvánosságra az Oscar-jelöltek listáját. Deák Kristóf Mindenki című 25 perces alkotása a rövidfilm kategóriában került az idei Oscar-jelöltek közé. Ebben a kategóriában egyébként az Oscar története során mindössze egyszer jelöltek magyar alkotást (1963), Szabó István Koncert című vizsgafilmjét . 

Deák Kristóf filmje a kilencvenes évek elején játszódik, iskolai környezetben vizsgálja a hatalmi viszonyokat gyerekek és egy gátlástalan tanárnő történetén keresztül. A 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia. Producere a rendező mellett Udvardy Anna volt. 

"A film a testület Magyar Média Mecenatúra programjának Huszárik Zoltán-pályázatán elnyert nyolcmillió forint állami hozzájárulásnak köszönhetően készült el. A jelöléshez személyesen gratulál az alkotóknak az NMHH Médiatanácsának elnöke, Karas Monika, és Kollarik Tamás, a médiatanács tagja, egyben a mecenatúraprogram koordinátora" - olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták, nagyon büszkék a fiatal, elsőfilmes rendezőre, akinek költői ihletettségű alkotása ilyen magas szintű elismerésben részesült. Kiemelték, hogy a médiatanács "célzott szakmai segítséget nyújt a Mindenki című filmnek ahhoz, hogy útja ne érjen véget az Oscar-jelölésnél".

A közlemény szerint a médiatanács mecenatúraprogramja eddig 892 filmet támogatott, összesen mintegy 8,7 milliárd forint értékben, amelyből a kísérleti és kisjátékfilmek készítését ösztönző Huszárik Zoltán-pályázat segítségével 78 alkotás született. A mecenatúrás filmek 815 különböző filmes fesztiválon 228 elismerést kaptak.

Az Oscar-díjra elölt filmek listája - angol nyelven - ITT tekinthető meg.

Forrás: MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport


FELADATOKAT ADTUNK EURÓPÁNAK


MEGJELENT – REGÉNY A HELY- ÉS JÖVŐKERESÉSRŐL – JÓKOR? MEGFELELŐ IDŐBEN? – MEGRENDELHETŐ!


ATYHA MEGKÖSZÖNI
A HATÁROKON ÁTÍVELŐ ÖSSZEFOGÁST!